Fra i dag dykker prisen i EU: Det koster mobilsnak og data

Fra lørdag bliver det billigere at bruge mobiltelefonen i andre EU-lande – og om et år kan du roligt hive telefonen frem uden at få sved på panden.

Nu er det ved at være slut med at være bange for at bruge sin mobiltelefon, når man rejser i et andet EU-land. Fra lørdag falder den såkaldte roamingafgift på telefonopkald, sms’er og internetadgang fra mobiltelefonen, når man rejser i Europa, og om et år falder afgiften helt væk.

Roamingafgiften, der lægger et ekstrabeløb oven i den pris, man betaler for at bruge mobiltelefonen i Danmark, må fra lørdag højst være 46 øre per minut, når man ringer fra sin mobil i et andet EU-land, og 10 øre per minut for at modtage opkald på rejsen.

En sms kommer højst til at koste 18 øre i et andet EU-land, mens loftet over en megabyte i dataforbrug bliver 46 øre. For mindre end ti år siden kunne det koste over 4,50 kroner per minut at ringe fra sin mobil i et andet EU-land og det halve for at modtage et opkald.

Vigtigt fremskridt for forbrugere

Forbrugerrådet Tænks cheføkonom, Martin Salamon, siger, at de nye EU-regler sætter en stopper for den tid, hvor teleselskaberne bare kunne opkræve den roamingafgift hos forbrugere og erhvervslivet, de ville.

– Det er meget vigtigt. Nu skulle vi gerne få bugt med, at forbrugerne er bange for at bruge deres telefoner i udlandet, siger Martin Salamon.

– Over halvdelen af forbrugerne har hidtil slukket for dataforbrug, når de er ude at rejse. Men det nytter jo ikke, når vi har et indre marked, hvor idéen er, at forbrugerne skal opføre sig som derhjemme, siger han.

Snart helt slut med roamingafgifter

Cheføkonomen mener, at teleselskaberne før EU-reguleringen bare har “siddet og hevet de penge ud af forbrugerne og erhvervslivet, som de kunne, fordi konkurrencen ikke fungerede” på det her område. Flere teleselskaber har dog allerede sat roamingpriserne frivilligt ned på forhånd, men det har de netop kun gjort, fordi reguleringen alligevel er på vej, mener Martin Salamon.

– De prøver at indynde sig hos deres kunder, før de bliver ramt af reguleringen. Det er selvfølgelig godt, men det ville aldrig være sket uden denne regulering, siger han.

Fra 15. juni næste år skal det ifølge EU-reglerne, der blev vedtaget sidste år, være slut med alle roamingafgifter inden for EU.

Skærmbillede 2016-04-30 kl. 11.58.20

Kilde:Tv2.dk