Ekspert om Bios-bod: Regionen i svær juridisk balancegang

Det kan forværre ambulancekonflikten, uanset om Region Syddanmark vælger at fastholde den millionbod, som Bios står til at skulle betale, eller giver ambulancetjenesten henstand, mener ekspert i udbuds- og konkurrenceret

Det er en penibel situation, Region Syddanmark står i, efter at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har meddelt, at man mistænker Falck for at have forhindret Bios i at etablere sig på det syddanske ambulancemarked.

Regionsrådet skal nu beslutte, om man vil fastholde, at Bios skal betale en bod på et mindre tocifret millionbeløb, som det økonomisk trængte selskab er kontraktligt forpligtet til, fordi man ikke har kunnet stille med det aftalte antal beredskaber i årets tre første måneder. Eller om man skal friholde Bios, mens sagen mod Falck er uafklaret.

En beslutning, der bestemt ikke ligger ligefor, hvis man spørger ekspert i udbuds- og konkurrenceret Povl Nick Bronstein, partner i advokatfirmaet Publicure.

– At friholde en leverandør for at betale en bod i den størrelsesorden vil som udgangspunkt blive betragtet som en væsentlig ændring af kontrakten, og Falck vil efter omstændighederne kunne forsøge at kræve et nyt udbud, forklarer han.

– På den anden side vil der i forhold til væsentlighedsvurderingen være et hensyn at tage, hvis det viser sig, at det er den eneste anden byder på opgaven, der har forhindret Bios i at kunne få driften til at fungere, siger Povl Nick Bronstein.

Overordnet taler juraen for, at regionen skal fastholde kravet til Bios, men konsekvenserne kan være så store og uigenkaldelige, hvis Bios må dreje nøglen om som følge af det økonomiske slag, så regionen står tilbage uden den ønskede konkurrence på ambulancemarkedet.

Derfor er det mere baseret på fornuft end jura, når Povl Nick Bronstein hælder til at sparke boden til hjørne, mens Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen færdigbehandler sagen.

– Som sagen står, vil det formentlig være det mest rimelige at gøre – at vente med at smide et millionkrav i hovedet på Bios, men uden at fraskrive sig det, før vi ved, om mistanken mod Falck holder vand, siger han.

Derefter venter så beslutningen om boden helt skal bortfalde, hvis Falck ikke har levet op til sine kontraktlige forpligtigelser til at sikre en glidende overgang til den nye leverandør.

Også handling at sidde på hænderne

Hvad ville du råde regionen til, hvis du var dens rådgiver?

– Det er et svært spørgsmål, for jeg ville være nødt til at se det fulde materiale, men jeg synes, at en udskydelse ligger mest ligefor. Man skal bare være bevidst om, at det også er en handling at sidde på hænderne og ikke foretage sig noget, siger Povl Nick Bronstein.

Han mener også, at det spiller en rolle, hvad opgaven går ud på. At der er tale om ambulancedrift – en tung og kritisk opgave for samfundet – “og ikke bare køb af kuglepenne.” Det kan måske tale for at give Bios længere snor en normalt.

– Det er blødere værdier, der ikke kan bruges sort på hvidt, men kan trække sagen i en anden retning, end juraen umiddelbart dikterer. Men det er argumenter, som Falck sikkert vil have et modspil til, mener advokaten.

Han mener, at Region Syddanmark vil være nødt til nøje at overveje sine muligheder og vurdere både regler og konsekvenser sammen med sine rådgivere, inden man træffer en beslutning.

– Men lur mig, om de advokatråd ikke også vil indeholde nogle forbehold, fordi det i sidste ende kan kræve en domstols vurdering, siger han.

Kilde: Fyens.dk