Regionen vidste intet: Her bliver Bios-skandale afsløret

Den ansvarlige afdelingschef fra Region Syddanmark vidste intet om den dobbelte forudbetaling til Bios, da Fyens.dk først kontaktede regionen om sagen onsdag formiddag. Efterfølgende bekræftede regionens undersøgelser af betalingerne fra 2015 og 2016 skandalen.

Hvordan har en stor offentlig myndighed som Region Syddanmark kunnet betale 31 millioner kroner for meget til ambulanceselskabet Bios Danmark A/S uden at opdage fejlen?

Det spørgsmål står stadig ubesvaret tilbage.

Fyens.dk ringede onsdag til den ansvarlige afdelingsleder på det præhospitale område, Helene Vestergaard, og hun anede ikke noget om, hvad der lå bag en dobbelt forudbetaling for Bios’ arbejde på tæt ved 62 millioner kroner, som fremgik af det årsregnskab, selskabet havde afleveret dagen forinden.

Her er den nøjagtige båndudskrift af telefoninterviewet med Helene Vestergaard, som Fyens Stiftstidende lavede onsdag formiddag for at få forklaret forudbetalingen:

Der er kommet regnskab fra Bios i går (tirsdag, red.). Det har vi selvfølgelig kigget på. Der er noget, vi har studset over, som jeg håber, at du kan gøre mig lidt klogere på. På side 16 af regnskabet står der “Modtagne forudbetalinger fra kunder”, der er opgjort til tæt ved 62 millioner kroner. Det undrer vi os over, fordi regionen kun betaler forud for én måned af gangen og det skulle være omkring det halve.

– Ja, det er rigtigt.

Kan du gøre mig klogere på, hvorfor det her figurerer som det dobbelte beløb?

– Nej, det kan jeg faktisk ikke. Det vil jeg skulle spørge dem om, hvad de mener med. Vi betaler den månedlige forudbetaling.

Og det er omkring halvdelen af de 62 millioner kroner?

– Jo, det er i det leje. Det er i hvert fald ikke i det leje, du nævner der.

Mit spørgsmål til jer er jo så, om I har forudbetalt for to måneder i slutningen af sidste år og hvorfor man i så fald har gjort det?

– Det er lidt mærkeligt at skrive det på den måde. Der er modtagne forudbetalinger hver måned. Hvorfor skulle man så… Jeg har ingen anelse om, hvor det kommer fra. Det er jeg simpelthen… Puha, det ved jeg ikke. Jeg vil starte med at spørge Bios: Hvad mener I med det?

Kan du helt afkræfte, at I har forudbetalt for to måneder?

– Nu er vi jo tilbage i 2015. Jeg kan ikke svare dig på det. Jeg er nødt til at vende tilbage til sidste år. Og jeg er nødt til at have nogle af de folk, der sidder med det her. Det siger simpelthen ikke mig noget, det der. I første omgang vil jeg spørge Bios om, hvad det er, de henviser til. Vi er selvfølgelig helt tilbage til 2015. Det har jeg ikke lige present, hvad der er sket der.

Længere tid siden er det vel heller ikke?

– Nej, det ved jeg godt, men nu er det ikke lige det, jeg sidder med hver eneste måned. Det siger mig simpelthen ikke lige noget.

Man må vel i jeres betalinger til Bios kunne se det?

– Ja, det tænker jeg også. Man må kunne det, hvis man går det hele igennem. Og det kræver det så, at man gør. Jeg er så nødt til at få nogle til at kigge på, hvorfor der står 62 millioner.

Så du kan ikke på stående fod afvise, at regionen har forudbetalt for to måneder og ikke én?

– Det kan jeg ikke forestille mig, at vi har. Det kan jeg slet ikke se, hvorfor vi skulle gøre.

Alvoren gik senere på dagen op for regionen, der gennemgik alle udbetalinger til Bios for 2015 og 2016. De undersøgelser bekræftede, at regionen havde betalt cirka 31 millioner kroner for meget til Bios.

Kilde : Fyens.dk