Ambulancer: Køb af Bios langt dyrere end oplyst

  • Region Syddanmarks overtagelse af ambulancekørslen fra Bios vil mindst koste 52,8 millioner kroner.

52,8 millioner skattekroner.

Det er minimumsbeløbet, som Region Syddanmark skal have op af lommen for at overtage ambulancekørslen efter konkursramte Bios.

Tallet er mere end dobbelt så stort, som de 21 millioner kroner offentligheden i første omgang blev oplyst om, at overtagelsen ville koste, efter et ekstraordinært regionsrådsmøde den 26. juli.

Her besluttede politikerne, at regionen skulle forsøge at indgå en aftale med kurator for konkursboet efter Bios om at overtage resterne af det hollandske selskab. Dengang blev offentligheden præsenteret for et regnestykke, som viste, at en eventuel virksomhedsoverdragelse løb op i et engangsbeløb på 21 millioner kroner til en fastholdelsesbonus til reddere og en styrkelse af regionens egen alarmcentral i Odense.

SF: Det var en blankocheck

Heller ikke politikerne kendte den endelige pris. Af samme årsag undlod SF og regionsrådsmedlem Ida Damborg at stemme for regionens overtagelse af konkursboet.

– Der var ikke klarhed over, hvad vi skulle overtage og til hvilken pris. Det var i virkeligheden en blankocheck til forvaltningen, hvor vi ikke havde chancen for at vurdere omfanget, siger hun.

Siden har det vist sig, at det beløb bliver markant højere. Selve købet af konkursboet løber op i 28 millioner kroner, og dertil bruger regionen 3,8 millioner kroner på tilkøb af ekstra ambulancer hos ambulanceselskaberne Responce og DK Ambulancetjeneste.

Thyge Nielsen (V), formand for regionens præhospitale udvalg, erkender, at det endelige etableringsbeløb bliver højere end de 21 millioner kroner.

– Det er bare forkert at sige, at de 28 millioner kroner er et engangsbeløb. Det er en investering, mener Thyge Nielsen.

Men udgifterne stopper formentlig ikke her. Regionen skal eksempelvis betale honorar til konkursboets kurator. Et beløb, som endnu ikke er fastlagt. En af de helt store poster kan imidlertid blive et ukendt millionbeløb til de Bios-reddere, som ikke har fået den løn, de var berettigede til. Alene i 3F Vestfyn, som organiserer seks tidligere Bios-reddere, har man rejst krav om 122.000 kroner i gennemsnit pr. redder.

Region Syddanmark forventer, at Lønmodtagernes Garantifond (LG) vil dække kravene, men skulle det ikke ske, har regionen garanteret at betale. Ifølge avisens oplysninger vil LG måske nå frem til en afgørelse i den kommende uge.

Kilde : Fyens.dk