- Flere Falck-redderes oplysninger giver et billede af, at selskabet gjorde, hvad det kunne for at hindre Bios i at skaffe nok ambulancereddere i Region Syddanmark.
Bios: Der var nærmest ingen grænser for Falcks velvillighed over for selskabets ambulancereddere, efter det hollandske selskab Bios i august 2014 vandt retten til ambulancekørsel i størstedelen af Region Syddanmark.
Falck var kontraktligt forpligtet til “loyalt” at medvirke til overdragelsen af ambulancedriften i Region Syddanmark til Bios og Responce, som havde vundet udbuddet. Men Falck gjorde, ifølge Jyllands-Postens oplysninger, hvad selskabet kunne for at lægge Bios hindringer i vejen.
Falck lavede toårige lokalaftaler med redderne på Sjælland og i Midtjylland, som betød, at de kunne flytte med Falck til andre landsdele. De får stillet biler til rådighed, deres transporttid kan afspadseres, og selvom de har haft 12-timers vagter, får de løn for en døgnvagt.
– Vi har aldrig kunnet få en Brobizz betalt af Falck, men lige pludselig kunne vi få alt, vi ville pege på – bare vi gad at blive, fortæller en tidligere Falck-redder, som skiftede til Bios, til Jyllands-Posten.
– Ingen blev presset til at følge med Falck, men det var aftaler, som for magne var for gode til at sige nej til, siger en anden redder, der ifølge Jyllands-Posten fulgte med Falck til Midtjylland.
– Jeg arbejdede det halve af tiden, men fik lige så meget i løn, som alle andre. Det gav mere fritid, og så fik jeg lov til at sove hver nat. Det er også en stor ting i vores fag, siger han til Jyllands-Posten.
Han – og andre Falck-reddere i Region Midtjylland – fortæller, at der slet ikke var brug for de reddere, som Falck hentede fra Region Syddanmark. Falck har ellers forklaret flytningen af reddere med, at der var mangel på reddere.
Kan blive svært at bevise
Konkurrencestyrelsen er i gang med at undersøge, om Falck reelt støvsugede Region Syddanmark for ambulancereddere for at hindre Bios i at kunne udføre sin opgave. I så fald kan Falck have forbrudt sig mod konkurrenceloven – men det bliver vanskeligt at dokumentere, mener flere eksperter, som Jyllands-Posten har talt med.
Grith Ølykke, lektor i udbudsret på Copenhagen Business School, siger til avisen, at grænsen mellem lovligt og ulovligt kan koges ned til, om Falck har gjort noget, som virksomheden ikke ville have gjort under normale omstændigheder. Og det kan blive svært at dokumentere, mener hun.
Jyllands-Posten har tilbudt Falck at se artiklen i dagens avis, før den blev trykt, for at kunne kommentere oplysningerne. Det har Falck afvist med henvisning til Konkurrencestyrelsens igangværende undersøgelse.
Den 25. juli begærede Region Syddanmark Bios konkurs, fordi virksomheden ikke kunne betale 31,6 millioner kroner tilbage, som regionen ved en fejl havde udbetalt til Bios. Dagen efter besluttede regionsrådet at hjemtage ambulancedriften – regionens ambulanceselskab hedder nu Ambulance Syd.
Kilde : Fyens.dk