Nægter sig skyldig: Tiltalt for svindel for 36 millioner kroner

3086539_606_0_0_183_4112_2313_2
Onsdag begynder retssag mod Henrik Kalmer, der som stifter, bestyrelsesmedlem og direktør i en række selskaber er anklaget for massivt bedrageri

Odense: Når dørene til Retssal 7 i Retten i Odense åbnes onsdag formiddag klokken 9.30, begynder en af de største sager om svindel i nyere tid på Fyn.

På anklagebænken sidder 44-årige Henrik Kalmer, der er tiltalt for omfattende anklager om bedrageri som stifter, direktør, bestyrelsesmedlem og i det hele taget hovedansvarlig for en lang række virksomheder. Han nægter sig skyldig i alle anklager om at have skaffet sig selv eller andre uberettiget vinding, som det hedder i skriftet.

En stor del af anklagerne er knyttet til Redningsgruppen, der blev stiftet i efteråret 2012 med hovedsæde i Middelfart, mens den tiltalte boede i Strib. Hans firmaer som Redningskorps Danmark A/S konkurrencen op med Falck og Dansk Autohjælp og tilbød vejhjælp til priser langt under konkurrenternes.

– Ja, det er noget af et spring fra at have fast løn ved brandvæsenet, men jeg har fra begyndelsen haft det princip at tjene to kroner, før jeg bruger én, udtalte den dengang 40-årig stifter Henrik Kalmer til Fyens Stiftstidende.

Svindel for 36 millioner

Ifølge det 12 sider lange anklageskrift, som Fyens.dk har fået aktindsigt i, har Henrik Kalmers konkursramte selskaber gæld på over 55 millioner kroner. Og svindel for 36,2 millioner heraf er omdrejningspunktet i 13 af forholdene i anklageskriftet, der drejer sig om en række af den tiltaltes firmaer.

Samtlige er af Erhvervsstyrelsen begæret tvangsopløst i medfør af selskabsloven, fordi betingelserne for at drive virksomhed angiveligt ikke er blevet overholdt. Herunder på grund af manglende årsregnskaber og bogføring. Den tiltalte skal ligefrem have forhindret en af sine revisorer, Lillebælt Revision, i at udføre revisionsarbejdet, hvorfor firmaet ifølge anklageskriftet fratrådte.

Henrik Kalmer er udover dette også tiltalt for at have vanskeliggjort såvel skifteretten som kuratorers arbejde i forbindelse med de talrige konkurser.

Blandt de mest alvorlige anklager finder man i anklageskriftet beskyldninger om, at den tiltalte skal have opgivet forkerte oplysninger om startkapital og selskabernes aktiver og brugt disse oplysninger til at opnå lån og kredit hos flere banker og kreditinstitutter for tocifrede millionbeløb.

Brugte konens konto

Konkret skal bedrageriet eksempelvis have foregået hos Nordea Erhverv, hvor falske dokumenter med falske underskrifter opgjorde værdier for over 32 millioner og overbeviste Nordea om, at der var sikkerhed for en finansiering på 11,7 millioner i april 2013.

Desuden skal den tiltalte i flere tilfælde have flyttet værdier i forbindelse med konkurser, hvilket har betydet tab for kreditorerne. Blandt andet efter en retssag mod Københavns Kommune, som i et forlig udbetalte 4,5 million til Dansk Redningskorps A/S for selskabets opgave i forbindelse med vandskader.

Her er Henrik Kalmer tiltalt for at have overført 3,6 millioner til sin hustrus konto i stedet for til Dansk Redningskorps, som senere gik konkurs, eller V-A-S DK, som var blevet erklæret konkurs i august samme år.

Om de omfattende anklager for grov skyldnersvig, groft bedrageri, grov dokumentfalsk, grov mandatsvig og et tilfælde af falsk anmeldelse til politiet siger den tiltalte:

– Jeg tror ikke på, det er sket. Vi har ikke gjort noget bevidst for at snyde nogen.

Henrik Kalmer kalder sagen spild af tid og mener, at politet ikke har indkaldt alle relevante vidner. Derfor har han sammen med sin advokat Claus Allan Bonnez indkaldt en række vidner, der skal tale den tiltaltes sag med supplerende informationer.

Stiftstidende har forsøgt at få en kommentar fra den tiltaltes forsvarer Claus Allan Bonnez, der ikke er vendt tilbage på avisens henvendelse. Specialanklager Marianne Birck gjorde det klart, at hun ikke ønsker at udtale sig forud for retssagen.

Retsmødet onsdag er det første af en lang række i sagen mod den 44-årige.

Kilde ; Fyens.dk