Falck giver regionen ny pris på ambulancedriften

Falck kommer nu med en pris på størstedelen af den syddanske ambulancetjeneste, som stikker både Bios’ og Region Syddanmarks egen pris. Regionen skyder dog mange af Falcks argumenter ned.

Vi kan køre ambulancer til samme pris som Ambulance Syd – faktisk billigere.

Det er budskabet fra Falck, der har henvendt sig til regionen med et tal. Et tal som ifølge Falck dækker over den virkelige pris, som det ville koste Region Syddanmark, hvis den satte Falck til at udføre opgaven med ambulancedriften i det område, som regionen i dag selv kører ambulancer i.

Prisen er nærmere beskrevet i et brev, som er sendt til regionsrådsformand Stephanie Lose (V) fra direktør i Falck Emergency, Jakob Just-Bomholt. I brevet giver direktøren udtryk for, at de priser, som Region Syddanmark har sammenlignet budgettet for Ambulance Syd med, ikke giver et sandfærdigt billede af den pris, som Falck kan udføre samme opgave for.

Lavet korrektioner

Det var ellers prisen, der i forbindelse med det seneste udbud i 2014 fik Region Syddanmark til at smide Falck på porten til fordel for det dansk-hollandske ambulanceselskab Bios, der senere gik konkurs efter knap 11 måneders drift.

Men nu har Falck fået den nordiske konsulent- og rådgivningsvirksomhed Copenhagen Economics til at regne på den opgave, som Region Syddanmarks egen ambulancetjeneste udfører i øjeblikket. Og den er ifølge konsulentfirmaets og Falcks egne udregninger væsentlig anderledes end den, som Falck i sin tid bød på.

JydskeVestkysten er i besiddelse af det brev, som Falck har sendt til regionsrådsformand Stephanie Lose. I brevet er der lavet en række korrektioner af blandt andet momsforskelle og efterfølgende ændringer i beredskabssammensætningen.

Med de ændringer har Falck og rådgivningsbureauet regnet sig frem til, at Falcks tilbudspris ville være 69,1 millioner lavere. Dertil kommer en såkaldt “samlerabat” på 3,5 procent, som sænker Falcks pris til at ligge kun én million over Ambulance Syds budgetterede pris.

Falck har afvist at kommentere på henvendelsen til Region Syddanmark.

– Viser konkurrencedygtighed

Falcks henvendelse er efterfølgende resulteret i et møde mellem direktør Jakob Just-Bomholt og Stephanie Lose.

– Falck havde et ønske om at gennemgå regnestykket i dialog med os. Min fornemmelse er, at Falckt havde et ønske om at vise forpligtelse til at levere konkurrencedygtig ambulancedrift, siger Stephanie Lose.

Administrationen i Region Syddanmark har efterfølgende foretaget en vurdering af Falcks korrektioner, hvor man afviser mange af dem. Disse vurderinger er tirsdag morgen blevet sendt regionsrådsmedlemmerne.

– Jeg kvitterer for det arbejde, de har lavet. Det er et regnestykke, som er lavet som en efterrationalisering. Men selvom vi køber alle Falcks tænkelige korrektioner, er Ambulance Syd stadig mere end konkurrencedygtig.

Der er vel kun to punkter, hvor jeres administration giver Falck ret i deres korrektioner?

– Vi er ikke enige i det hele. Sandheden ligger et eller andet sted i mellem. Hvis der skal være en korrektion, skal den ikke være så stor, som Falck har regnet sig frem til, siger Stephanie Lose.

Ingen genovervejelser

Hun betragter ikke Falcks nye pris på ambulancedriften som et tilbud om at overtage driften fra regionen.

– Vi er et andet sted nu, og det er ikke i Syddanmark, at næste ambulanceudbud er. Jeg tror også, de ser frem mod udbud i andre regioner, før der kommer udbud i Region Syddanmark igen, siger Stephanie Lose.

Hun mener, at prissammenligningerne vil være teoretiske, da begge parter er i en anden situation nu end ved ambulanceudbuddet. Hun fortryder ikke beslutningen fra sommeren 2016, hvor regionsrådet besluttede at hjemtage ambulancedriften ved Bios’ konkurs.

Giver det her dig et indtryk af, at I har betalt for meget for ambulancedriften i mange år?

– Vi ved, at den tidligere kontrakt, vi havde med Falck var dyrere end det, vi har nu. Men det bliver lidt en teoretisk diskussion, siger Stephanie Lose, der dog mener, at det først nu vil være muligt at have en diskussion om konkurrencedygtighed, da man nu har et referencepunkt Ambulance Syd.

Falck har heller ikke ønsket at kommentere Region Syddanmarks afvisning af flere af Falcks korrektioner.

Det fremgik tidligere af denne artikels rubrik, at Falck havde givet et nyt tilbud til Region Syddanmark. Dette er nu præciseret til en ny pris.

Kilde : Fyens.dk