Jyske akutbiler var væk en fjerdedel af tiden

Det var ikke kun akutbilen i Faaborg, der var meget ude af drift. Også de tre andre lukkede akutbiler i Syd- og Sønderjylland stod ofte stille under Bios.

Det var med løfte om hurtigere og mere kompetent hjælp til akut syge og tilskadekomne borgere i Region Syddanmark, da man i 2009 lagde an til at opgradere regionens akutbiler og tilføje nye i blandt andet Faaborg og Skærbæk.

Men i maj sidste år lukkede fire af dem – i Faaborg, Skærbæk, Grindsted og Haderslev – efter ni måneder med Bios-logo og massive huller i døgndækningen.

Fyens Stiftstidende og DR Fyn har fået aktindsigt i og analyseret et omfattende datamateriale, der viser det fulde antal minutter, som samtlige ambulanceberedskaber og akutbiler i regionen var ude af drift, siden Bios overtog driften.


Klik her for at se, hvor lang tid hver af de nu lukkede akutbiler var ude af drift under Bios – dag for dag.

(artiklen fortsætter under grafikken)

Grafik: Lars Krejberg og Kostadin Panchev

Tallene for den såkaldte nedetid – de perioder, hvor akutbilen er ude af drift – viser, at Bios havde store problemer med at få bilerne ud at køre. Enten manglede den paramediciner, der skulle køre akutbilen, eller også blev vedkommende gennet ud på almindelige ambulanceberedskaber, som manglede en redder.

Mens akutbilen i Faaborg “kun” var ude af drift en femtedel af tiden, var de tre – nu nedlagte – jyske akutbiler nede en fjerdedel af tiden. I de to sidste måneder inden lukningen var alle tre biler endda nede omkring halvdelen af tiden.

Akutbilen har udgjort en tryghed i yderområder som Faaborg og Tønder, hvor ambulancedækningen er tyndere, og akutlægebilerne længere undervejs. I det materiale, politikerne traf deres beslutning om at lukke fire akutbiler ud fra, fremgår det, at akutbilerne i 2014 forbedrede responstiderne på udrykninger over 15 minutter med op til 10 procentpoint ved at være første bil på stedet.

Dertil kommer, at paramedicineren kan være et ekstra sæt hænder ved eksempelvis hjertestop og har flere behandlingskompetencer end de almindelige reddere og kan give forskellige typer medicin direkte i en blodåre.

(artiklen fortsætter under grafikken)

Grafik: Lars Krejberg og Kostadin Panchev

Fyens.dk har været i kontakt med Bios’ pressemedarbejder Martijn van Leeuwen, men det har endnu ikke været muligt at få en kommentar fra det hollandske selskab.

I tidslinjen herunder kan du få overblikket over udviklingen i regionens akutbiler. Klik på læs mere ud for hvert punkt for at se tidligere artikler om bilerne.

Kilde : Fyens.dk